Spring til hovedindhold

Forslag

Q&A for FREBI

Q&A for FREBI
FREBI står for Fremtidens Beredskabskommunikation – Infrastruktur. FREBI er et projekt drevet af CFB. 
TOAM står for Tværgående Operationel Anvendelse af Missionskritisk data. TOAM har til formål at fungere som rådgivende forum for FREBI-projektet hos CFB i relation til beredskabernes tværgående anvendelse af missionskritisk data.
Beredskabernes primære kommunikationsløsning (SINE) baserer sig på teknologien TETRA. Denne teknologi understøtter kun overførsel af data ved meget lave datahastigheder < 30kBit/s. TETRA-teknologi er et sikkert og pålideligt radiokommunikationssystem, men det er ikke udviklet med datakommunikation for øje. 
For at opnå beredskabskommunikation med anvendelige datahastigheder skal der skiftes til bredbåndsteknologier som 4G og 5G. SINE-udbuddet var teknologineutralt, men 4G/5G- teknologierne var på daværende tidspunkt ikke tilstrækkeligt modne til beredskabskommunikation, og der blev derfor ikke budt ind med en sådan løsning.
For at et 4G og/eller 5G-net i Danmark kan bruges af beredskaberne kræves det, at beredskabsterminaler, der også benytter bredbåndsteknologier, får en prioritet i nettet, der er højere end andre brugere. Lovgivningen for at tillade denne prioritet forventes først at være på plads i 2025. CFB laver allerede forsøg med 4G/5G-teknologi og vil verificere prioritetsfunktionalitet, når det bliver muligt.     
Bredbånd er tele- og datakommunikationsløsninger, der ved anvendelse af stor radiobåndbredde og/eller flere samtidige frekvensbånd, er i stand til at opnå høje datahastigheder, >5MBit/s. Teknologierne 4G og 5G er det, der i 2024, benyttes som bredbåndsteknologier.
4G og 5G er begge pakkekoblede IP-baserede radiokommunikationsnetværk. Forskellen er  netværksarkitekturen (måden, de enkelte elementer i nettet er forbundet og opdelt), og at den teoretiske maximale datahastighed for 5G er 10GB/s, mens den for 4G er 1GB/s.
På kort sigt arbejdes der med at etablere løsninger, der kan skabe midlertidige og mobile 4G/5G-netværk dedikeret til beredskaberne, som kan anvendes ved større beredskabsoperationer. På længere sigt arbejdes der med at forberede beredskabskommunikation baseret på bredbåndsteknologier. 
I Danmark er EU’s net-neutralitetsforordning blevet tolket således, at kommercielle teleoperatører ikke må give beredskabsaktører højere prioritet i nettet.  En ændring af bekendtgørelsen på området, der tilbyder beredskabsaktører højere prioritet i nettet, forventes at træde i kraft i 2025.
Ja, beredskaberne har mulighed for at etablere midlertidige dækningsløsninger. Disse dækningsløsninger vil være baseret på Wi-Fi samt 4G/5G- teknologier, forbundet til internettet blandt andet via en satellitforbindelse.
Missionskritisk data er data, der understøtter og effektiviserer beredskabsindsatser. Det kan fx være dronebilleder fra en brand eller en ambulances opdatering af en patientjournal forud for ankomst til et hospital. 
Et privat netværk er et netværk, der bruges på en fast adresse til at skabe et lokalt, ikke-kommercielt, 5G netværk. Netværket ejes og drives ofte af den virksomhed, myndighed eller organisation, der har etableret nettet. 
En midlertidig dækningsløsning er et mobilt telekommunikationsnetværk, typisk bestående af 4G/5G og Wi-Fi-teknologier, der kan opstilles på et større skadested. Dette vil forbedre signalforholdene og øge kapaciteten af tale- og dataforbindelser. 
En mobil/let/kompakt teknisk installation, der kan køres frem og opstilles ved et skadested. Løsning vil ofte være en midlertidig dækningsløsning, samt udstyr/applikationer for øget koordinering.   

MPCTX er en udvidelse af begrebet: Mission Critical Push-To-Talk (MCPTT) med andre typer informationer såsom foto, video m.m. Funktionen er at tale, video og andet materiale ved et tryk på en knap let kan deles med andre/flere indsatspersoner.